hoofdpagina van janwillems.nl

wie Jan Willems is

JAN WILLEMS
gitaar, mandoline, accordeon
 
Leiden Picking Party
- 17 januari 2009

 
Au Bal Musette
- februari 2009

Ik weet niet anders of wij hadden een piano in huis, maar mijn grote liefde voor de muziek begon toch pas toen ik op mijn 16e van het destijdse vriendje van mijn oudste zus de eerste gitaaraccoorden leerde. Ik stopte met de pianolessen en speelde daarna eigenlijk alleen nog maar gitaar. Op een gegeven moment hoorde ik bij Henk Donkers (met wie ik nog steeds veel muziek maak) voor het eerst Doc Watson (Black Mountain Rag, dat weet ik nog) en op dat moment raakte ik verslingerd aan de bluegrass. De eerste echte band waarin ik speelde was Bont & Bluegrass. Die band bestaat nog steeds en ik ben zonder twijfel een van de grootste fans. In de loop van mijn muzikale leven ben ik mij vooral als begeleider gaan ontwikkelen, het gebied waar ik me het best in kan bewegen en me ook het prettigst bij voel.
 
Op dit moment speel ik nog steeds vooral gitaar (flat- en fingerpicking), ukelele (oude swing e,d.), (bluegrass-)mandoline, soms accordeon (vooral smartlappen en musetjes). In 2015 ben ik ook nog eens begonnen mezelf wat klarinet, trombone en bugel te leren. Daar ben ik echter weer mee gestopt: te weinig tijd en doorzettingsvermogen. Maar het geeft wel aan dat ik, muzikaal gezien, eigenlijk niet snel ergens vies van ben.
 
Ik zoek in de muziek eigenlijk altijd naar wat, wel eens wat onterecht neerbuigend, het 'volkse sentiment' genoemd. Ik vind dat in de bluegrass, maar ook in de jordanese smartlap, de fado, de flamenco, de oude musette, eigenlijk in alle west-europese volksmuziek en de muziek die daarvan afstamt. Ik herinner me ook nog goed dat mijn vader vroeger op een heel mooie manier op de piano dat soort liedjes kon begeleiden. Dat wil ik zelf ook steeds beter kunnen. Verder probeer ik maar zoveel mogelijk te leren van alles wat ik tegen kom, wat soms in aardige fusion resulteert.
 
Ik speel/speelde in de volgende groepen:
- Robert Allen Trio, waarin John van den Broek, Henk Donkers en ik muziek van de jonge Bob Dylan en anderen uit die tijd, driestemmig laten horen. Folk muziek, wie doet dat tegenwoordig nog? We houden de begeleiding een beetje sober en heel af en toe moet ik van John ook een solootje maken, wat ik eigenlijk niet zo goed kan. Maar ik leer er veel van. Supergroep !!
19 nov 2019 is John, onze vriend en frontman, gestorven. Hiermee is dus ook een einde gekomen aan het beste en leukste bandje waarin ik ooit gespeeld heb. En we hadden nog zoveel plannen. Henk en ik hebben besloten dat zonder John het Robert Allen Trio niet verder kan bestaan. John zal nooit uit onze herinnering verdwijnen.
- Les Gens (lesgens-AT-gmail.com), waarin Jan Willems uit Schijndel, Henk Donkers, Nico van der Heijden, Marion Vermeltfoort, Anitra Mathijsen en ik musetjes, klezmer, swingnummertjes, polkas, chansons, Hollands repertoire, Amerikana en Zuid-Amerikaanse nummers, eigenlijk alles wat ons samen leuk lijkt, ten gehore brengen. Een optreden eindigt toch regelmatig in samen zingen met de aanwezigen. Fijn, zo'n afwisselend repertoire en ook altijd heel erg leuk om te doen. Met Jan, Marion en haar zus Els hadden we midden jaren '90 ook een bandje.
- Party Colare (partycolare-AT-gmail.com), waarin Annemieke Donkers, Henk Donkers en ik de bejaarden uit de buurt op de aktiviteitenmiddagen een ruim repertoire aanbieden met meezingers uit de jaren waarin zij nog tieners en twens waren. Dat levert soms verassende en ontroerende reacties op. Grappig is dat we steeds ons repertoire moeten 'verjongen' en dat we zelf langzaamaan ook naar de leeftijd van ons publiek opschuiven.
 
In september 2015 ben ik gestopt met Mezclada. De fut was er voor mij uit. Wat niet wegneemt dat ik toch zo'n tien jaar met veel plezier en vooral met leuke mensen muziek gemaakt heb. Ook heb ik daar mijn liefde voor de nylon snaar weer teruggevonden, wat, gezien de slechte kwaliteit van mijn nagels, eigenlijk ook wel een noodzaak was. En zo heb ik ook een klein beetje flamenco leren spelen en een hoop Zuid-Amerikaanse liedjes leren kennen. Tegenwoordig speel ik trouwens weer vooral met een plectrum, ook op nylon. Later heb ik, als een soort gevolg op Mezclada, samen met Nico en Jack Maas (percussionist) geprobeerd wat meer Cubaanse muziek te maken. Ik speelde toen ook veel Tres Cubano. Helaas is Jack in oktober 2019 bij een ongeluk om het leven gekomen, wat aan zijn en onze plannen een veel te vroegtijdig einde maakte.
 
Heel soms doe ik wel eens wat aan korter- of langerlopende muzikale projecten met oude en nieuwe vrienden. Denk bijvoorbeeld aan Desde El Alma met Jan en Fred Mathijsen, of aan het midi-/karaoke-project met Eric of aan het klarinettrio met Jan en Frans Schoenmakers. Ook heb ik een paar Luisteravonden in de Apotheek in de Noordkade in Veghel van vorm en inhoud mogen voorzien: Dylan, de Tango, Schubert en we zijn bezig met Strijdliederen en met de ergste Smartlappen. Deze projecten probeer ik echter wel beperkt te houden, ik heb het immers druk genoeg en goed naar mijn zin met de vaste activiteiten. Zo zou ik graag vooral in de zomer ook meer op straat willen spelen, met mijn ukelele en m'n goede vrienden. En ik moet natuurlijk ook tijd overhouden om te zelf oefenen, voor sociale aktiviteiten en om op de bank niets te doen.

 contact: janwuitv-AT-gmail.com

hoofdpagina van janwillems.nl
 
2002- © Jan Willems, Veghel